دانلود مقاله کارشناسی ارشد مهندسی معدن

بررسی و کنترل لرزشهای حاصل از انفجار بر سد رودخانه شور سرچشمه

 
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی و کنترل لرزش های حاصل از انفجار بر سد رودخانه شور سرچشمه می باشد. در طی عملیات آتشباری به منظور جلوگیری از صدمه دیدن هسته سد، لازم است میزان لرزش ناشی از انفجار کنترل شود تا در مرحله بعد بتوان آنرا پیش بینی کرد. بدین ترتیب با توجه به حد مجاز لرزش، می توان عملیات آتشباری را به نحو مناسبی طراحی کرد. در این مطالعه برای هشت انفجار، میزان حداکثر سرعت ذرات، فاصله دقیق میان نقطه انفجار و نقطه برداشت لرزش زمین و میزان حداکثر خرج مصرفی در هر تأخیر اندازه گیری شدند و نتایج بوسیله استانداردهای موجود و فرمول های تجربی مختلف بررسی شدند تا بتوان به فرمولی جهت پیش بینی لرزش در این منطقه دست یافت. بررسی ها نشان داد لرزش های ایجاد شده طی این هشت انفجار با توجه به موقعیت برداشت لرزش ها، مطابق با استانداردهای لازم می باشند و خطری ایجاد نمی کنند.
 
 
 
کلمات کلیدی:

آتشکاری

لرزش زمین

شبکه عصبی

تحلیل پوششی داده ها

 
 
 
مقدمه
عملیات چالزنی و آتشباری هنوز یکی از روش های با صرفه برای استخراج سنگ می باشد. عملیات آتشباری در کارهای عمرانی و به ویژه سد سازی از اهمیت بیشتری برخوردار است. زیرا که در اینگونه طرح ها عملیات آتشباری معمولاً همزمان با ساخت سد صورت می گیرد و برای جلوگیری از صدمه دیدن سازه و تأسیسات سد می بایست لرزش های حاصل از انفجار در حد استاندارد باشند. تحقیقات زیادی برای پیش بینی و کاهش لرزش زمین توسط اشخاص مختلف صورت گرفته است. برای پیش بینی لرزش زمین می بایست مولفه لرزش (حداکثر سرعت ذرات PPV) برای چندین انفجار اندازه گیری شود تا بتوان با توجه به فرمول های تجربی مختلف یا بوسیله روش شبکه عصبی به پیش بینی لرزش زمین پرداخت.
 
 فرمول های تجربی ارائه شده توسط اشخاص مختلف، تنها تحت تاثیر پارامترهای فاصله از محل انفجار و حداکثر خرج مصرفی در هر تأخیر قرار گرفته اند، اما همانطور که می دانیم پارامترهای زیادی از جمله طول چال، قطر چال، Burden، Spacing، نوع ماده منفجره، اضافه حفاری و گل گذاری در میزان لرزش موثرند. این مشکل توسط روش شبکه عصبی حل شده است و این مدل محدودیتی برای تعداد پارامترهای موثر ندارد و می توان هر تعداد پارامتر دلخواه را در پیش بینی لحاظ کرد. با توجه به نزیک بودن سد رودخانه شور سرچشمه با عملیات آتشباری، لازم است لرزش های حاصل از عملیات آتشباری برای چند انفجار در موقعیت های مختلف ثبت شوند تا بتوان به فرمولی برای پیش بینی میزان لرزش زمین در این منطقه دست یافت.
 
 
 
 
فهرست مطالب
چکیده 1
مقدمه 1
جدول 1 پیش بینی های تجربی مختلف برای لرزش زمین 2
جدول 2 محدوده سرعت مجاز ذرات بر طبق استاندارد استرالیا AS-2187.2 ]5[ 3
جدول 3 حداکثر سرعت ذرات مجاز مطابق با استاندارد هند برای سازه های اطراف محل انفجار IS 6922-1973 ]5[ 4
جدول 4 حداکثر سرعت مجاز با توجه به فرکانس ایجاد شده بر طبق استاندارد فرانسه ]5[ 4
جدول 5 پارامترهای انفجار و پارامترهای ثبت شده توسط سرعت سنج 7
شکل 1 موقعیت سد رودخانه شور، نقاط انفجاری در معدن و نقاط نصب دستگاه سرعت سنج 9
 شکل 2 نمایی از دستگاه سرعت سنج در حین برداشت یکی از نقاط 10
پیش بینی حداکثر سرعت ذرات (PPV) 11
جدول 6 مقادیر فواصل مقیاس شده مختلف برای انفجارهای مونیتوره شده 11
جدول 7 ضریب همبستگی بین PPV اندازه گیری شده و فواصل مقیاس شده مختلف 12
شکل 4 نتیجه رگرسیون برقرار شده برای فاصله مقیاس شده ریشه سوم 13
شکل 5 نتیجه رگرسیون برقرار شده برای فاصله مقیاس شده ریشه دوم 13
نتیجه گیری 14
منابع و مراجع 15